Malta 50 cents 1972

De wereldcatalogus Krause-Mishler geeft deze munt het nummer KM 12. Meerdere exemplaren voorradig, prijs 2 euro per stuk EXCLUSIEF verzendkosten binnen Nederland.

Op 16 mei 1972 kwam deze munt in circulatie. Alhoewel Malta in 1964 al onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk doch wel het lidmaatschap aan bleef houden van het Brits Gemenebest (Commonwealth), bleven de Maltezers tot en met 1971 met Engelse Penny's en Shillings betalen. De Nationale Bank van Malta had samen met de Maltezer regering in 1967 besloten dat geleidelijk aan het Britse geld uit de roulatie werd genomen wanneer de nieuwe muntslag volledig voorradig was.

In diezelfde periode ging het oude Engelse rekensysteem er uit om plaats te maken voor het decimale stelsel, zoals in de rest van Europa gangbaar was. De Royal Mint verhuisde van uit de Tower of London naar het nieuwe ultramoderne complex in Llantrisant. Zodoende was de mogelijkheid voor Malta geschapen om met de nieuwe reeks decimale munten vlekkeloos over te stappen. 100 Maltezer Mils is gelijk aan 1 Maltezer Pound. Tussen 1972 en 1983 werden de munten van 50 cents intensief gebruikt op het eiland. In 1983 kwam er een volledig nieuwe muntreeks uit, daar het Maltezer Pound nu Lira werd genoemd. Desalniettemin waren de munten in officiële circulatie tot en met 2008. Sinds 2009 is de Maltezer Lira vervangen door de Euro. Na de overstap is er een massale ontwaarding der munten op gang gekomen middels een shredder.

Zodoende stijgen de resterende munten langzaam maar zeker in waarde, ook al is niet bekend hoeveel munten er daadwerkelijk zijn vernietigd.