Rotterdams stadsporselein tot 1967 als overgenomen uit ruilwinkels en taxaties.

Altijd leuk een kleine collectie van je eigen stad op te bouwen.. Pink Floyd: Time 1973

Heemraadsingel 25 maart 2020

 

De Geschiedenis ligt op straat! We lopen via het Vroesenpark en de Statenweg naar de Heemraadssingel. Deze Rotterdamse singel en bebouwing met de meeste allure zijn tussen 1893 en 1926 aangelegd over anderhalve kilometer.. Tot de Tweede Wereldoorlog woonden hier vooral rijke mensen. De Duitse bezetting  vormt mede door de vestiging van de SD (Sicherheitsdienst) aan deze singel een bijzonder bewogen periode. In de jaren 40/50 worden er aan de singel steeds meer bedrijven en instellingen gevestigd. In de zeventiger jaren doen grootstedelijke problemen als prostitutie, criminaliteit en drugsgebruik hun intrede. Na jaren van neergang door overlast en onveiligheid treedt rond 1996 een ommekeer op. Sindsdien is de Heemraadssingel steeds meer in trek, wat onder meer blijkt uit het feit dat bedrijfspanden werden omgezet in appartementen. Nummer 324 bijvoorbeeld is een officieel spookhuis waarbij sprake is van onverklaarbare uitvallende stroom;  op de derde verdieping van het 5 verdieping tellende pand worden bezoekers en werklieden van de trap geduwd of overmand door zelfmoordgedachten. Een moeder vermoordde haar 2 dochters op de derde verdieping. Eveneens vond er hier een verhanging plaats in het trapgat. Marten Toonder  (Bommel-verhalen) kwam in zijn jeugd vaak langs de Heemraadssingel. Hij woonde op verschillende adressen in Rotterdam West (ondermeer in de De Vliegerstraat) en zijn latere vrouw illustratrice Phiny Dick woonde aan de Schonebergerweg. In de winter van 1923 was de 11-jarige Marten Toonder alhier met zijn vriendjes ijsschotsen aan het springen tot hij onder het ijs verdween, een volwassen voorbijganger heeft toen het ijs stukgeslagen en de halfbevroren jongeman de kant op gesleurd. Dit gebeuren heeft in 2000 nog geleid tot een bespreking in de Gemeenteraad of er geen standbeeld van Marten Toonder op de Heemraadssingel zou moeten komen, hetgeen uiteindelijk in 2001 uiteindelijk bij de Markthal is neergezet.

Tegen betaling van 2 euro per persoon cash vertrekken we op 25 maart 2020 om 14.00 uur vanuit de Stadhoudersweg 7a. Bij terugkeer is er gelegenheid voor de lopers om mee te eten met Restaurant Corridor á 3 euro per persoon. Informatie Sander Ankerman van Eigenwijze-Educatie of taxateur Eric Tulling

De nieuwe IJstijd is een verhaal waarin Marten Toonder dus zijn eigen redding van onder het ijs van de Heemraadsingel in verwerkte.